Yaşam

Babalar Günü İlk Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı

Babalar Günü İlk Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı

Babalar Günü İlk Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Batı Virginia, Fairmont’tan Grace Golden Clayton, 1908’de babaları kutlayan ilk etkinliğin arkasındaki kadındı. Bu olaydan bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Aralık 1907’de Monongah Maden Faciası gerçekleşmişti. ABD’nin Monongah kömür madenlerine ait iki ayrı madende 6 Aralık 1907’de grizu ve kömür tozu patlaması yaşanmış ve 361 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenlerin 250’si babaydı.

Babalarını kaybeden bin çocuğun onuruna Clayton, kilisede bir anma etkinliği için öncülük etti. Clayton, 1896’da vefat eden babasını çok özlemişti, bu yüzden anma etkinliği için doğum gününe en yakın tarih olan 5 Temmuz 1908’i seçti. Clayton’ın girişimi Babalar Günü’nü doğrudan teşvik etmedi. Çünkü anma töreni, Fairmont kasabası dışında çok fazla tanıtılmadı ve bir gün önceden düzenlenen Bağımsızlık Günü kutlamalarının gölgesinde kaldı.

Ertesi yıl Sonora Smart Dodd adında bir kadın, sivil savaş gazisi olan ve onu beş erkek kardeşi ile birlikte tek başına büyüten babasını, her yerdeki babalara adanacak şekilde bir seremoni ile kutlamayı düşünür.

Daha önce de babalar gününü kutlamak için başka girişimler olmuştu. Nitekim 1908’de West Virginia Kilisesi vaazlarını babalara adadı. Dodd’un çabaları ile ilk babalar günü 19 Haziran 1910’da Pazar günü gerçekleşti. Dodd bugünü babasının doğum günü olan 5 Haziran’da kutlamayı umuyordu, ama zamanlama ve planlamadaki aksaklıklar organizasyonu birkaç gün geciktirdi. Yakın kilisedeki başka papazlar bu harekete ayak uydurdu ve Dodd çabalarını takdir eden yüzlerce mektup aldı.

Babalar Günü kutlaması 1916’da Başkan Woodrow Wilson’ın ve 1924’te Başkan Calvin Coolidge’in desteği ile ivme kazandı. Yeni bulunmuş/konulmuş kutlama, kâr sağlamak isteyen tüm kıyafet imalatçılarının ilgisini çekti.

1966 itibariyle, Başkan Lyndon B. Johnson ilk Başkanlık beyanını haziran’ın üçüncü pazar günü sunarken şöyle dedi: “Devlet ve Kamu yönetimini, bugünü gözetmede işbirliğine ve tüm insanları babalarına duydukları toplumsal ve kişisel sevgi ve şükranlarını ifadeye çağırıyorum.”



Bakmadan Geçme:

Babalar Günü Mesajları


Babalar Günü İlk Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Özel Günler
DS Blog Yaşam

Yorum Yaz