Kitaplık

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Norveçli Yazar Jon Fosse Kazandı

 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Norveçli Yazar Jon Fosse Kazandı

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Norveçli Yazar Jon Fosse Kazandı

Nobel Edebiyat ödülünü sahibi belli oldu. Bu yılki ödülü Norveçli yazar Jon Olav Fosse kazandı.

İsveç Akademisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki ödül için “söylenemez olana ses veren yenilikçi oyunları ve düzyazıları” nedeniyle Fosse’e layık görüldü.

Yazar hakkında bilgi veren Nobel Edebiyat Komitesi üyesi Anders Olsson, Fosse’nin eserinin “Norveç kökeninin diline ve doğasına” dayandığına vurgu yaptı.

“Şaşkınım ve biraz da korkuyorum”

Ülkesinin en çok sahnelenen tiyatro yazarlarından biri olan 64 yaşındaki Fosse, 40’a yakın oyunun yanı sıra romanlar, kısa öyküler, çocuk kitapları ve denemelerin yanı sıra, şiirleriyle de tanınıyor.

Ödülün açıklanmasının ardından yayınevi aracılığıyla görüş bildiren Fosse “Şaşkınım ve biraz da korkuyorum. Bunu, her şeyden önce edebiyat olmayı amaçlayan edebiyata verilen bir ödül olarak görüyorum.” dedi.

Fosse, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan dördüncü Norveçli yazar oldu. Ödülü 1903’te Bjørnstjerne Bjørnson, 1920’de Knut Hamsun ve 1928’de Sigrid Undset layık görülmüştü.

Bu yıl, Japon yazar Haruki Murakami, Kanadalı yazar Margaret Atwood ve İranlı yazar Salman Rüşdi’nin de adaylar arasında yer alıyordu.

Nobel ödülünü kazananlara, İsveçli mucit Alfred Nobel’in bıraktığı mirastan 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) nakit para ödülü ile birlikte 18 ayar altın bir madalya ve diplomaları Nobel Ödülü ile birlikte aralık ayında yapılacak törenle takdim edilecek.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü Fransız Annie Ernaux’ya verildi.


2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Norveçli Yazar Jon Fosse Kazandı
Edebiyat / Nobel
DS Kitaplık

Yorum Yaz